Cozonac

Ingrediente:
- 500 g faina
- 25 g drojdie
- esenta de vanilie
- 250 g rahat
- 2 oua
- 1 pahar lapte
- 100 g zahar
- 50 g nuca
- 2 linguri cacao
- 1 lingura ulei
- sare

Mod de preparare:
Se pune drojdia in lapte, cu o lingurita de zahar, si se lasa 10-15 minute pana se formeaza o spuma deasupra.

Faina se intinde intr-un castron mare, se lasa un loc la mijloc in care se pune drojdia si se face maiaua, amestecand drojdia cu foarte putina faina. Se presara faina deasupra si se lasa 25 minute la dospit, pana se vede ca a crescut.

Se adauga uleiul, ouale batute cu zaharul, esenta de vanilie si se amesteca toate ingredientele. Se separa mai putin de jumatate din compozitie si se adauga cacao. Se framanta separat cele doua aluaturi, cateva minute e suficient. Atentie la faina se adauga, coca nu trebuie sa fie prea tare. Se lasa la dospit 40-50 minute, acoperit cu un servet de bucatarie.

Dupa ce a crescut se intinde aluatul alb. Deasupra se intinde aluatul cu cacao si se taie in doua cu un cutit de masa. Se aseaza rahatul si nuca egal pe cele doua parti. Se ruleaza ambele parti si se face o impletituta. Apoi se pune in tava si se mai lasa la dospit inca 40-50 minute, acoperit cu un servet.

Inainte de a se pune in cuptorul incins se unge cu ou. Se coace 30-40 minute. Se incearca cu un betisor, daca nu se ia coca pe el inseamna ca e facuta si se poate scoate din cuptor.
Va iesi un cozonac, aproximativ 15 felii. Valori nutritionale:
calorii proteine lipide carbohidrati
total 3843 100.3 83.3 675.8
per portie 256 6.7 5.6 45.1

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu